Prawidłowe ułożenie sztućców – co trzeba wiedzieć?

ułożenie sztućców

Ułożenie sztućców na stole nie jest prostym zadaniem, dlatego też tym bardziej warto jak najszybciej zapoznać się z niniejszym artykułem. Dzięki kilku naszym cennym wskazówkom dowiedzą się państwo co zrobić, aby spotkanie przy stole ze znajomymi i rodziną było udane.

O czym należy pamiętać?

W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, aby sztućce układać zawsze według kolejności serwowania poszczególnych posiłków. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że jeżeli pierwszym daniem będzie zupa to łyżka powinna leżeć oczywiście najbardziej od zewnątrz. Ważne jest również to, aby łyżka do zupy znajdowała się po prawej stronie noży. Jeżeli drugim daniem będzie przystawka albo sałatka to w kolejnym rzędzie należy ułożyć widelec i specjalny nóż przystawkowy.

Jak ułożyć sztućce do deseru

Dla wielu osób najtrudniejszym zadaniem jest ułożenie sztućców do deseru. Pamiętać należy o tym, że sztućce tego typu należy ułożyć nad talerzem. Jeżeli korzystamy z widelczyka to powinien znajdować się on poniżej łyżeczki. Bardzo ważne jest także to, aby trzonek skierować na prawo, czyli w odwrotną stronę niż widelec. Jak powszechnie wiadomo po daniu głównym należy wymienić talerz na deserowy. Jeżeli chodzi o kieliszki to zostawić można jedynie pucharki na wodę. Brandy i deserowe wina serwowane są zawsze po deserze. Obok talerzyka można oczywiście postawić filiżankę na kawę lub herbatę. Łyżeczkę na deser można położyć na specjalnej podstawce albo na stole.

Jak wygląda ułożenie sztućców na śniadanie?

Śniadanie jak powszechnie wiadomo nie wymaga dużej ilości ekwipunku, ale nie oznacza to wcale, że sposób ułożenia zestawu nie ma znaczenia. Na górze po lewej stronie powinna znaleźć się maselniczka i nóż do masła. Po prawej stronie najczęściej znajduje się filiżanka na herbatę i łyżeczka do herbaty. Bardzo ważne jest również to, aby po lewej stronie talerzyka znajdowała się serwetka. Po lewej stronie przy talerzyku znajduje się oczywiście widelec stołowy. Po prawej stronie można położyć nóż do sera i nóż stołowy.

Sztućce specjalistyczne

Sztućców specjalistycznych jest bardzo dużo i dostosowane są one oczywiście do określonych potraw. Zarówno ryby jak i owoce posiadają własne sztućce, które powinny znaleźć się w odpowiednim miejscu. Nakryciem do owoców jest oczywiście talerzyk deserowy. Jeżeli owoce trzeba pokroić to należy dodać dodatkowy nóż i widelec deserowy. Wiele osób na stole podaje oliwki. W tym konkretnym przypadku zadbać należy o łyżeczki i widelce, dzięki którym można usunąć pestki. Do mocnej kawy dodać można także specjalną łyżeczkę do mokki. Jest to nieco mniejsza wersja zwykłej łyżeczki do kawy. Do lodów dodawane są z kolei okrągłe łyżeczki. Spotkać można się także z długimi łyżeczkami do koktajli. Do wielu potraw dodaje się śmietanę, która powinna znajdować się w dodatkowym naczyniu. Do cukru używa się specjalnej łyżeczki (szufelki). Dostępne są także specjalne widelce do ostryg. Przy zamkniętych ostrygach spotkać można się także ze specjalnymi szczypcami. Na samym końcu warto wspomnieć o dwuzębnych widelcach i nożykach do krabów i raków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.