Zastawa stołowa – jak prawidłowo nakryć do stołu?

Zastawa obiadowa na stole: białe talerze i złote sztućce

Planujesz uroczysty obiad lub wytworną kolację? Sprawdź, jak ułożyć sztućce, talerze, filiżanki do kawy czy serwetki do wycierania ust i rąk. Przygotuj z naszą pomocą perfekcyjne przyjęcie zgodnie z zasadami savoir-vivre’u. 

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

  • Gdzie zamówić brakujące elementy zastawy stołowej?
  • Jak ułożyć sztućce i talerze na stole?
  • W którym miejscu postawić filiżanki do kawy?

Serwis obiadowy i akcesoria do nakrycia stołu

Zastawa stołowa to obowiązkowy element, jeżeli planujesz rodzinny obiad lub przyjęcie ze znajomymi. Jeżeli brakuje Ci filiżanek, talerzy lub zestawu sztućców, odwiedź Allegro i zamów brakujące elementy serwisu obiadowego. Gdy już skompletujesz serwis obiadowy, zadbaj o idealnie wyprasowany obrus, który powinien równo leżeć na stole. 

Jeżeli organizujesz wytworne lub bardzo oficjalne przyjęcie, serwetki koniecznie powinny być materiałowe. Możesz je fantazyjnie złożyć i zostawić na talerzu lub zwinąć w rulon i opasać dekoracyjną obrączką. W przypadku serwetek papierowych złóż je na pół i połóż po lewej stronie talerza. Nie zapomnij o drobnych akcentach. Świece, stroiki dekoracyjne czy podkładki pod talerze nadadzą Twojemu przyjęciu bardziej elegancki charakter. 

Jak ułożyć sztućce i talerze?

Według zasad etykiety o elegancji stołu decydują panujący na nim ład i symetria. Nakrywając do stołu, zachowaj więc komfortowe odległości (około 80 cm), aby podczas jedzenia Twoi goście nie stykali się łokciami. Twój serwis obiadowy musi się komponować z obrusem. Jeśli ten jest wzorzysty, zastawa powinna być w jednolitym kolorze. Talerze ułóż w odległości 2 cm od krawędzi stołu. Jeżeli przed obiadem planujesz serwować przekąski, na dużym płaskim talerzu postaw mały.

Po zjedzeniu zimnych przystawek zabierz mały talerz i zastąp go głębokim bądź tradycyjną bulionówką. Talerzyki na deser powinny pojawić się na stole dopiero po zjedzeniu dania głównego – kiedy ze stołu zostaną już zabrane talerze po zupie i te po drugim daniu. Sztućce należy ułożyć zgodnie z kolejnością ich używania. 

  • Po prawej stronie połóż nóż zwrócony ostrzem w stronę talerza. Zaraz za nożem, czyli po zewnętrznej stronie, powinna znaleźć się duża łyżka do zupy, ułożona grzbietem do dołu. 
  • Po lewej stronie talerza połóż widelec do dania głównego. 
  • Nad talerzem umieść widelczyk do ciasta skierowany trzonkiem w lewo. Nad nim połóż małą łyżeczkę z trzonkiem skierowanym w prawo.
  • Jeżeli planujesz rozłożyć więcej sztućców (np. widelce do przystawki lub do ryby), pamiętaj, że nie powinno ich być więcej niż 3 sztuki po lewej i prawej stronie talerza. Zasada mówi, że po zewnętrznej stronnie powinny się znaleźć te sztućce, których będziemy używać na początku.

Gdzie postawić kieliszki i filiżanki do kawy?

Udane przyjęcie nie może się obyć bez uczczenia spotkania lampką szampana lub dobrego wina. Etykieta nakazuje, aby kieliszki ustawiać po prawej stronie talerza. Można je ułożyć w linii prostej lub w lekkim łuku. Najpierw postaw kieliszek do wódki, potem kieliszek do białego wina i kieliszek do czerwonego wina, a na koniec kieliszek do szampana. Obok kieliszków powinna stać również szklanka na wodę lub soki. Dopiero wtedy, gdy na stole pojawią się deserowe słodkości, możesz przynieść filiżanki do kawy. Jeśli kieliszków już nie ma na stole, wówczas miejsce filiżanek jest po prawej stronie, tuż przed talerzykiem na ciasto. Gdy Twoi goście są amatorami likierów, koniaków lub whisky, tego typu trunki podawaj bezpośrednio po ich nalaniu do odpowiedniego szkła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *